Inne

Czy Japońskie wino produkowane jest wyłącznie z ryżu?

Japonia kojarzy się raczej z ryżowym alkoholem zwanym sake, jednakże mylne jest przekonanie, że różnorodność alkoholowa na tym terenie jest mała. Wręcz przeciwnie. Dowodem na to może być mnóstwo win, które produkowane w Japonii stały się tak popularne, że rozpoczęto ich produkcję również w Europie, zachowując jednak styl japoński. Wino choya to idealny przykład przyjemnej egzotyki, jaką mógł nam zaproponować ten kraj. Tak więc nie tylko ryż króluje w Japonii, ale również niepozorna śliwka.

Zdecydowana różnica

Wino kojarzy się zwykle jedynie z winogronami i długim procesem fermentacji, jaki muszą przejść, abyśmy mogli otrzymać ten doskonały smak, którym raczymy się zarówno przed jak i w trakcie posiłku, a czasem również i po nim. Jednakże wino choya to wino ze śliwki, a nie z winogron, które zalewane jest wódką, a nie przechodzi procesu tradycyjnej fermentacji. To wyjątkowe wino powstaje z zielonych śliwek, które w całości taktowane są mocnym alkoholem po to, aby wydobyć ich charakterystyczny, cytrusowy smak.

Wino choya i marcepan

Wino tego rodzaju może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Przez cytrusowy smak wydobyty z niedojrzałych owoców doskonale wzmacnia apetyt, co oznacza, że jest świetne jako aperitif. Unikalny smak marcepana i migdałów sprawia, że nie da się go pomylić z żadnym innym trunkiem, a charakterystyczny zapach śliwki i cytryny sprawia, że czujemy się odświeżeni i pełni oczekiwania na podawany posiłek. Lekkie, delikatne wino śliwkowe rodem z Japonii świetnie wpisze się w każdy wieczór, na który zaprosimy osoby doceniający dobre, sprawdzone i bardzo już popularne wino.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *